Lesbos: vele dankbare ogen

Van 28 november t/m zondag 6 december 2015 deed ik samen met vele anderen vluchtelingenwerk op Lesbos. Ik sloot me aan bij Team#7 van Because We Carry. We deelden eten, kleding, dekens en speelgoed uit, hielpen mensen uit de boot, masseerden ijskoude voetjes, ruimden het vluchtelingenkamp op, speelden met kinderen en deelden knuffels en glimlachen uit :-). In deze blog deel ik mijn ervaringen en inzichten van deze onvergetelijke tijd.

De eerste twee dagen zitten erop. Als woorden het zouden kunnen beschrijven, dan heb ik er nu in ieder geval te weinig om je een compleet beeld te geven van hoe het hier is op Lesbos. Talloze indrukken en zoveel impact. Hier zijn voelt zo dankbaar. Sinds ik zaterdag ben gearriveerd, zijn er veel vluchtelingen met boten aangekomen. Dat betekent een groeiende drukte in de opvangkampen. De eerste dag was het regenachtig, dus wow, dan is iedereen en alles kletsnat, koud en niet zeker van een tent / dak boven het hoofd voor de nacht. Maar ondanks die omstandigheden krijgen we ontelbare ‘Thank you’s’ en dankbare smiles als we het eten uitdelen en met dekens rondgaan en al het andere dat we kunnen doen.

“Ik pakte m’n bellenblaas, wreef even over haar rug en haar tranen maakten plaats voor een lieve lach en blije ogen.”

Vervolgens was het gister een stralend zonnige dag en waren we de hele dag om het kamp om, naast het eten uitdelen ook met met kids te spelen, korte praatjes te maken en uit te helpen daar waar nodig. Wauw, al die kids die lachen als ik met ze bellenblaas… Een vader kwam met z’n over de toeren huilende dochtertje naar me toe. Ze stond voor me, tranen en tranen, met haar ogen dicht. Ik pakte m’n bellenblaas, wreef even over haar rug en haar tranen maakten plaats voor een lieve lach en blije ogen. Dat moment was magisch. Dat zal ik altijd onthouden. En zo zijn er ontelbare verhalen. Alsof er 3 dagen in 1 worden gepropt…

We hoorden net dat er vannacht weer veel vluchtelingen zijn gearriveerd. Let’s see what this day will bring us. Een ding is zeker: mijn intentie is alle liefde te geven die ik te geven heb ♥.