Luister naar je lijf, het weet wat je nodig hebt

Er bestaan zoveel boeken over gezond eten. En het verwarrende is, ze spreken elkaar vaak tegen. Voor wie het beste voor zijn lijf wil, is dit om duizelig van te worden! Want wat moet je nou vooral wel en zeker niet doen? Wat is nou écht gezond voor jou?

Terug naar de basis

Ik raak niet (meer) zo in de war van al die verschillende visies. Ik eet het liefst voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Terug naar de basis dus, puur en eerlijk. Geen potjes en zakjes, maar zelf samenstellen en bereiden, zodat ik weet wat ik eet. Op die manier sta ik zelf aan het stuur van mijn gezondheid.

Levert het je energie op?

Hoe handig zou het zijn als er een bril bestaat waarmee je kunt zien hoeveel energie iets je oplevert? Wat zou dát een oplossing zijn! Maar goed, die bestaat nog niet. Of… toch wel? Sinds ik vijfenhalf jaar geleden raw food introduceerde in mijn leefstijl, ben ik de wereld heel anders gaan bekijken. Het is net of ik sindsdien een ‘bril’ op heb, waarmee ik vaststel of iets mij energie oplevert, of energie aan mij onttrekt. Eigenlijk is het een gevoel. Ik ben steeds duidelijker gaan voelen hoe het werkt: hoe dichterbij de natuur, hoe minder bewerkt en hoe minder toevoegingen, des te meer energie geeft de voeding me die ik tot mij neem.

Volg de trilling
Wij mensen, dieren en planten trillen allemaal op een bepaald niveau. De trilling stijgt naarmate we meer in balans zijn. Neem bijvoorbeeld biologische spinazie, groeiend in vruchtbare grond. Die barst van de levenskracht. Een hoge trilling dus. Dat levert ons bakken met energie op en draagt er aan bij dat we onze eigen trilling in balans kunnen brengen en houden. Ook onze gedachten en emoties zijn trilling. Hoe positiever je gevoel, des te hoger de trilling, des te meer energie het ons oplevert. Dit geldt natuurlijk ook voor de mensen met wie we omgaan. Bij wie verlies jij je energie? En bij wie voel jij je krachtig en blij?

“Een opgeruimd en schoon lichaam trilt op een hogere frequentie en zorgt ervoor dat je beter kunt voelen wat je nodig hebt.”

Op weg naar moeiteloze lichtheid
Hoe puurder je eet en leeft, des te schoner worden je lichaam en geest. Je organen krijgen de tijd en energie om achterstallig onderhoud te plegen, zodat je stukje bij beetje oude ballast (gifstoffen / verzuring / lage trilling) kwijt kunt raken. Een opgeruimd en schoon lichaam trilt op een hogere frequentie en zorgt ervoor dat je beter kunt voelen wat je nodig hebt. Dit geldt voor voeding, maar ook voor talloze andere aspecten in je leven. Je komt er beter achter wat goed is voor jou en als je hiernaar gaat handelen, ontstaat een opwaartse spiraal van positieve energie. Zelf ervaar ik dit als een flow van moeiteloze lichtheid.

Volg je gevoel

Wil jij dit ook? Je zou dan kunnen beginnen met jezelf deze vraag te stellen: “Van welke voeding word ik blij?” Dat is gemakkelijker te beantwoorden dan de vraag “Welke voeding moet ik eten?” Met de eerste vraag doe je namelijk een beroep op je gevoel en met de tweede neem je een beslissing op basis van je ratio. Ik geloof er inmiddels sterk in dat ons gevoel ons perfect kan vertellen wat we nodig hebben om in balans te komen en op lange termijn ook te blijven. Het vergt wat tijd, bewustzijn, oefening en geduld om je dit eigen te maken, maar het resultaat is groot. Je komt steeds meer in contact met je lichaam en ontwikkelt hierdoor sterke voelsprieten die jou bewustmaken van je eigen behoeften.

Vertrouw op de signalen

Vier jaar geleden had ik opeens enorme behoefte aan avocado’s, verse jonge kokosnoten, boekweitcrackers en pompoenpitten. Ik bleef er maar van eten! Ik vond het bijzonder en wist niet wat het betekende, totdat iemand mij vertelde dat elk van deze producten een grote hoeveelheid zink bevat. Ik bleek een zinktekort te hebben en zonder dat ik het wist, was ik mijn lijf al in balans aan het brengen. Ook al had ik toen niet die betreffende kennis, mijn gevoel wist gewoon wat ik nodig had. Vanaf dat moment is mijn vertrouwen gewekt: ik eet waar ik me toe aangetrokken voel. Inmiddels is dat voor het grootste deel raw en soms iets anders.

“Voel je je nu meteen schuldig over jouw behoefte aan chocola? Geen punt!”

Alternatieven

Voel je je nu meteen schuldig over jouw behoefte aan chocola? Geen punt! Maar ga wel bewust op zoek naar gezonde varianten van chocolade, zodat je jouw behoeften zo puur en eerlijk mogelijk kunt vervullen. Er bestaat bijvoorbeeld raw chocolate. Hetzelfde geldt voor vlees. Je kunt misschien beslissen dat je geen vlees wilt eten (ratio), maar als je er echt behoefte aan hebt, dan heeft je lichaam het blijkbaar nodig. Kies ook in dat geval bewust: biologisch vlees is meer puur & eerlijk dan de plofkip die bij veel supermarkten in de schappen ligt. En soms hebben we gewoon iets nodig met een lage trilling, zoals een patatje. Zulke voeding kan ons helpen weer met beide benen op de grond te komen. Maar realiseer je ook dan welke keuzes je hebt.

“De grootste uitdaging voor iedereen die graag gezond eet, is om je ook blij en ontspannen te voelen als je eens iets eet dat niet in je gebruikelijke voedingspatroon past.”

Vrijheid

De grootste uitdaging voor iedereen die graag gezond eet, is om je ook blij en ontspannen te voelen als je eens iets eet dat niet in je gebruikelijke voedingspatroon past. Veroordeel jezelf dan niet, maar maak de beste keuze die je kunt maken en geniet. Dat is vrijheid met een hoofdletter v!
En wat betreft al die boeken: hier staan niet de antwoorden in over je eigen behoeftes. Het is jouw eigen boek dat je mag leren lezen, met jouw eigen ‘bril’ op je neus en je gevoel als aanwijzer. Dan ben je niet langer afhankelijk van wat jou wordt verteld, maar voel je wat jouw eigen wijsheid is. Boeken kunnen ons absoluut op waardevolle ideeën brengen, ons inspireren en enthousiasmeren, maar onze beslissingen mogen komen van binnenuit. Dát geeft pas kracht!


Ook het LekkerRaw recepten- en inspiratieboek ‘Uit liefde voor puur’ kan je helpen op weg naar een leven vol energie.  Ik deel mijn liefde voor pure smaken met je. Je leest over mijn ervaringen met raw food, hoe het ook jouw leven kan veranderen en hoe je het op je eigen manier kunt toepassen in je dagelijkse leven. Het biedt je beeldende verhalen, praktische tips en talloze recepten.