Van doen naar zijn

Ik was altijd zo gewend om iets te doen om de wereld te verbeteren. Vanuit een innerlijke drive kwam de behoefte om te werken aan een steeds puurdere en eerlijkere wereld. Dat ging m’n levenlang gepaard met een sterke wilskracht. Een kracht die extern was gefocust (op het verbeteren van de wereld). Niks mis mee natuurlijk, maar de kracht daarvoor kwam deels uit m’n mind. Ik gebruikte m’n mind om iets te bewerkstelligen. Dat heeft me hier gebracht waar ik nu ben en daar ben ik blij mee.

Wat me echter in de afgelopen jaren steeds duidelijker werd, is dat het allerbelangrijkst is dat ikzelf goed in m’n vel zit, dat ik me blij voel met wie ik ben en wat ik doe. Als dat het geval is, ontstaat er een moeiteloze flow. Die flow brengt als vanzelf de ideeën op m’n pad die weer hun positieve bijdrage heeft aan die moeiteloze stroom. De acties die daar vervolgens uit voortvloeien, komen van binnenuit en niet uit m’n hoofd. Natuurlijk doet m’n mind mee in deze hele dans, maar niet als een in herhaling vallende ratelende stem. Die mind komt tot rust. Geen gepieker meer. Natuurlijk maak ik me ook wel eens zorgen, maar daar lig ik ’s nachts niet meer wakker van.

“Je lichaam is je informatiekanaal.”

In je lijf
Je mind wordt gestuurd door de onderliggende emoties die wervelen in je systeem. Zodra je die emoties toelaat en transformeert, veranderen ook je gedachten en wordt je mind rustiger. Je zakt meer in je lijf en komt daardoor in contact met wat je lichaam je te zeggen heeft. Je lichaam is je informatiekanaal! Er wordt vaak gezegd dat we niet ons lichaam zijn. Daar ben ik het mee eens, maarrrr… ons lichaam is wél onze taxi, onze tempel waardoor het leven stroomt. Dus door het de verzorgende aandacht te geven die het verdient en steeds meer uit je hoofd te gaan (dat dus als vanzelf ontstaat als je je emoties observeert en transformeert), ga je automatisch meer voelen wat er in je beweegt. Je kunt dan makkelijker handelen vanuit je gevoel.

Ontdekkingstocht
Vaak vragen mensen mij waarom ik bepaalde acties neem. Mijn antwoord is dan meestal: “Omdat ik het zo voel”. Dus de redenering vanuit m’n mind blijft achterwege, want daar ben ik steeds minder mee bezig. Er is plaatsgemaakt voor een andere drive, dan de mind. De innerlijke drive van het leven. Ik vertrouw erop dat die stroom me brengt waar ik ‘moet’ zijn. En als ik plotseling ergens ben waar ik liever niet wil zijn, dan ga ik opnieuw voelen en stroom ik een andere kant op :-). Ik zie het als een ontdekkingstocht.

“Net als een radio die is afgestemd op het juiste kanaal, ontvang je steeds helderdere signalen.”

Vertrouwen
Dus hoe meer je je open leert stellen om het leven door je heen te laten stromen, des te meer kom je in het ‘zijn’. Net als een radio die is afgestemd op het juiste kanaal, ontvang je steeds helderdere signalen. Het heeft mij geleerd om makkelijker te kunnen ontvangen. En ontvangen kan meer en meer door te ontspannen. En ontspannen gaat makkelijker naarmate je vertrouwt op dat je alles aankunt wat het leven je brengt.

———

Credits artist: Pitsanu Kraichana (shutterstock.com)