Verrassingen uit de Pandora box

Het was 23.00 uur. Ik stond met m’n rug tegen m’n favoriete boom aan in het Erasmuspark bij mij om de hoek. Er ging een rush van energie door me heen. Zo’n gevoel van: jaaaaaaa, laat het leven door me heen stromen / stormen! Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het is inmiddels zo’n 4 jaar geleden. Elke cel van m’n lichaam voelde de krachtige vibes. Het was voor het eerst dat ik in volle overgave tegen het leven zei: “Laat mij de wereld helpen. Ik ben er klaar voor. Alles wat ik in m’n leven heb meegemaakt, mag nu omgezet worden in een onuitputtelijke kracht. Ik geef me er voor de volle 100% aan over om een instrument te zijn voor wat ik hier te doen heb op aarde.” En boem, ik voelde nog meer kracht, alsof ik zelf een boom was. M’n hart kriebelde, zoals ie kan kriebelen als ik een diep geluk voel. Deze onvergetelijke momenten heb ik sindsdien meerdere malen gehad. Ze zijn me dierbaar. Die diepe diepe innerlijke drive om alles uit m’n kast te halen om mijn bijdrage te leveren…

Angst overwinnen
Om je leven te wijden aan een liefdevolle wereld, mag je vooral die liefde in jezelf (terug)vinden. Elke keer weer op een dieper niveau. Waar ik tot 6 jaar geleden vooral focuste op mijn handelingen die gericht waren op de buitenwereld (ik voelde me op en top wereldverbeteraar), leerde ik in de afgelopen jaren mijn focus te verleggen naar mezelf. Dáár ligt de oplossing voor een liefdevolle wereld. Elke ervaring in je leven laat je ervaren hoe sterk je ben verbonden met de liefde voor jezelf.

“En in die liefde ligt de kracht en de potentie om anderen te helpen.”

Ik voelde me zo vaak (gelukkig steeds minder en soms nog steeds) zo knetter onzeker. Bang om me volledig over te geven aan de stroom van het leven. Bang dat anderen er iets van vinden. Bang om afgewezen te worden. En als ik dat voelde, dan begon de levensstroom een tikkeltje trager te bewegen. Het liet me zien dat er wat was te ontdekken in mezelf. Waar kwam de angst vandaan? Ik dook erin, in die angst. Telkens weer, want hij kwam vaak even de kop opsteken. Maar een ding wist ik zeker: ik mag die angst in mezelf overwinnen om sterker in mezelf te staan. Om dat diepe geluk en de liefde te voelen die uit mijn hart ontspruit. En in die liefde ligt de kracht en de potentie om anderen te helpen.

Pandora box
Alleen handelen vanuit een dienstbare houding naar de buitenwereld is niet genoeg. Dat is niet duurzaam. Je maakt jezelf dan minder belangrijk en geeft prioriteit aan de wereld om je heen. Het kan je flink uitputten. Het maakt je afhankelijk van of de mensen om je heen je acties wel goedkeuren en accepteren. Het trekt je weg uit je eigen kern, want je bent afhankelijk van de meningen van anderen. Dat duidt op de vraag: waarom heb ik de goedkeuring van anderen nodig om te zijn wie ik ben? Wie weet wie je bent? Dat weet jij alleen. Het antwoord ligt in jezelf. Daar heb je niemand voor nodig.

Het nodigt je uit om dieper in jezelf te duiken en je volledig te openen aan jezelf. Wat ligt daar nog verborgen in de Pandora Box? Je weet hoe spannend dat is, want misschien zitten er wel enge oude emoties in die hartstikke pijn doen. Het grootste cadeau om in contact te komen met die oh zo gewenste zelfliefde ligt in die Pandora Box. Als je je eraan overgeeft, komt er stap voor stap een ‘verrassing’ uit die box. Soms opeens ‘too much to handle’, alsof je al die ‘cadeautjes’ niet aankunt. Maar weet dan altijd: je krijgt nooit meer dan je aankunt. Nooit. Punt.

“Ben je verbonden met je eigen hart, met die liefde in jezelf? Zo niet, dan is het tijd om er wat aan te doen, want zonder die connectie met jezelf, kun je je niet volledig verbinden met de ander, met de wereld om je heen.”

Nummer 1
Sommigen noemen het misschien egoïstisch, om jezelf op nummer 1 te zetten. Ik niet. Ik noem het zelfbewust zijn. Ben je verbonden met je eigen hart, met die liefde in jezelf? Zo niet, dan is het tijd om er wat aan te doen, want zonder die connectie met jezelf, kun je je niet volledig verbinden met de ander, met de wereld om je heen. Stel jezelf dus de vraag: wat heb ik NU nodig om me weer met mezelf te verbinden? Slapen, yoga, mediteren, lezen? Doen. Maar stel jezelf vervolgens ook de volgende vraag: wat heb ik nodig om m’n hart weer te laten bubbelen en bruisen? Hoe kom ik weer tot inspiratie en creativiteit? Voor mij is dat onder andere kokkerellen en experimenteren met nieuwe gerechten, dansen, m’n eigen dagcreme maken, in stilte wandelen in het park, sparren met een vriend(in). Wat er dan gebeurt is dat de zon weer gaat schijnen in je hart (en de zon breekt nu door, terwijl ik dit schrijf). Dan voel je je groots in jezelf. Dan voel je het leven door je heen bewegen.

Liefde als basis
Die zon in je hart is het stralende vertrekpunt van al je goedbedoelde wereldverbeterende handelingen. Dan komen ze écht aan. Dan heeft het echt zin. Focus je niet op wat je allemaal niet goed of fijn vindt aan de wereld om je heen. Dat is een onhandig vertrekpunt. Dan zie je de liefde niet. Dan vallen de kansen je niet op. Observeer wat de wereld met jou doet, zoals jij ‘m ziet. Als het je pijn doet, vraag de Pandora Box dan om zich te openen en je een cadeau te geven. Dat ‘cadeau’ kan bijvoorbeeld een angst zijn voor macht en dominantie. Het nodigt je uit om te voelen wat je ervan weerhoudt om in jezelf te geloven, om de liefde in jezelf te voelen, in plaats van de angst die op dat moment de overhand heeft. Echt werkbare oplossingen ontspruiten uit liefde.

“Echt werkbare oplossingen ontspruiten uit liefde.”

Verrassing
Neem dus de tijd om telkens weer terug te gaan naar de liefde in jezelf. En ja, daar heb je wat hordes voor te lopen, maar dat is het leven. Het leven laat je zien wat het is waardoor je weg beweegt van jezelf. Wees dankbaar voor elk cadeau en haal de verpakking eraf. In eerste instantie ben je natuurlijk helemaal niet blij met het cadeau, want híer zat je toch niet op te wachten? Maar ga door met uitpakken, want diep binnenin dat cadeau ligt de verrassing. Je mag eerst door je angsten en pijn heen om tot de kern te komen, namelijk het geluk in jezelf. Cadeautjes uit de weg gaan of weer terugstoppen in de Pandora Box, zorgt er alleen maar voor dat de box voller en voller wordt. Houd, net als ik dat doe, altijd in je hoofd dat deze cadeaus je ALTIJD een kans bieden voor meer blijheid, meer sprankel en meer liefde in jezelf.

Dát is een handig vertrekpunt om de wereld te verbeteren. Liefde overwint alles.
Vanmiddag had ik weer zo’n moment: “Ik geef me over aan het leven om alles uit mezelf te halen wat er in me zit om daarmee de zon in andermans harten te laten schijnen.” Dank je wel Pandora Box, dat je me helpt om dichterbij mezelf te komen en daarmee dichterbij de wereld.

———

Credits artist: Ailisa (shutterstock.com): Romolo Tavani (shutterstock.com)