Wilskracht versus levenskracht

Soms lijkt wilskracht van levensbelang: doorgaan, doorzetten, volhouden, want anders vallen alle bordjes uit de lucht. Als je dat doet, dan zet je jezelf schrap, je probeert de controle te houden en je voelt je op subtiel niveau vaak opgesloten of gevangen. Waar is die dynamische, moeiteloze flow? Wilskracht kan je ver brengen, absoluut, maar ook op lange termijn? Blijf je er blij van?

“Je cellen openen zich voor het plezier in je leven, levenslust.”

Levenskracht
En als je nu eens je levenskracht volgt…: loslaten, laten vieren, overgave. Het leven laten stromen zoals het wil stromen. Dat klinkt soms zo onbereikbaar. Het gaat allemaal over de verschuiving van je hoofd naar je hart, van je ratio naar je gevoel. Hoe meer je leeft naar wat je energie oplevert (gevoel), hoe vrolijker je wordt, des te meer levenskracht er kan stromen. Je cellen openen zich voor het plezier in je leven, levenslust. Je trekt dan stap voor stap inspirerende mensen en situaties aan. Zo blijf je de diepgang van het leven ontdekken. Elke dag weer. Meer en meer.

Beloning
Ook al zit je in je flow en doe je de dingen die je energie opleveren, dan nog kom je geregeld je angsten tegen. Natuurlijk. Je voelt dan bijvoorbeeld aan alles dat je op je ‘goede pad’ zit (alles stroomt als een dolle), maar ondanks dat trekt je maag samen van een specifieke situatie. Die angst, pfff… Maar je hebt een keuze. Laat je je ‘om de tuin leiden’ door die angst, laat je je verlammen? Je kunt ook kijken welke beloning er áchter die angst schuilgaat. Als die beloning je energie geeft, dan is het de moeite waard om te voelen wat die angst je te vertellen heeft en om er vervolgens dwars doorheen te bewegen. Hoe spannend dat ook is, je weet waar je het voor doet. Het vergt focus, doorzettingsvermogen, een innerlijke drive, maar je groeit ervan. Laat je hart je influisteren wat het wil, zodat je je leven echt kunt léven.

———

Credits artist: Mikhail Bakunovich (shutterstock.com)