De man die openbreekt

Woord vooraf: de metaforen die ik schrijf, hebben hun diepgang en betekenis op diverse lagen van ons bewustzijn. Zo kun je in dit verhaal de man ook zien als symbool voor zowel de mannelijke energie (actie) als je gedachtes/oordelen. Dit verhaal geldt dus net zo goed voor vrouwen.

Ok, komt ie:

Doorgedraaid
Hij staat op de top van een berg. De berg van macht, omgeven door donkere wolken. Hij bepaalt wat er gebeurt en heeft de macht in handen. Hier is geen zuurstof en ruimte voor licht. Hier is het donker, grijs en grauw. De wolken dekken af wat levensvatbaar is. Niemand onder zijn gezag mag zelfredzaam zijn of zelf leren denken. Als almachtige heerser en onderdrukker toornt hij uit boven de wereld. Al zijn spanning en strijd, veroveren en vechten, krachtpatsen en rusteloosheid, hebben zijn lichaam doen doordraaien. Het kan niet meer stoppen. Het is uitgeput en leeggelopen, als slachtoffer van zijn wilskracht. Veel vlees en alcohol blokkeren de weg naar zijn buik en hart. Daar waar ergens de rust te vinden is. Hij blijft door bulderen en orders uitdelen, als een grote bonk opgekropte energie.

“Zijn lichaam is als een machine en kan niet meer voelen.”

Buitenkant
Zijn focus op de buitenwereld doet hem vergeten dat hij ook zelf nog bestaat. Dit bulderen is het enige patroon dat hij kent. Zijn lichaam is als een machine en kan niet meer voelen. Het bruisende leven is vervangen door deze afmattende robot. Als er maar niemand in zijn buurt komt, want diep van binnen is hij kwetsbaar. Alleen zijn buitenkant is beschermd door zijn mateloze kracht. Maar binnenin is een harnas onmogelijk. Daar is het leeg en onbewoond. Onbewust als hij zich ervan is, kent hij alleen deze staat van (niet)zijn.

Gemis
Een jonge vrouw bekijkt het tafereel. Ze voelt verdriet. Waar is de zachtheid en de liefde, de vrede en harmonie? Het wordt verpest door dit soort druktemakers. Ze voelt zich bedreigd door de oorlogvoerende kracht. “Ik ben een zachte vrouw met behoefte aan een warme en rustige basis. Waar ben je gebleven, lieve zachte man, jongetje? Ik mis je. Ik zou zo graag je speelsheid weer zien, je zin om spontaan iets leuks te ondernemen, te spelen en plezier te maken, vol grapjes en levenslust. Maar je bent afwezig en op de buitenwereld gericht. Alsof je daar nodig bent. Maar dat is enkel jouw overtuiging. Je keert je af van je essentie, van de innerlijke rust en liefde.

Naar binnen
Hier ben je welkom, lieve jij. Hier! Ik ben thuis en wacht je op met een warmte die je hart doet smelten. Je mag je ontspannen. Kom thuis in de warmte waar een zacht vuur brandt met witte vlammen, dansend in het licht. Hier kun je zweten en je energie laten stromen. Je bent niet TE sterk voor mij. Hier mag je stoom afblazen. Laat maar komen, uit al je poriën. Je hoeft je kracht niet naar buiten te projecteren, de wereld in. Laat het hier maar bewegen, door je lichaam heen, zodat je kan grommen en kronkelen als het nodig is.

“Breek door je tralies heen, in volle kracht, dwars door alle verwachtingen en patronen van ooit.”

Openbreken
Laat het maar ongeleid bewegen, alle kanten op, zodat die kracht alles losmaakt wat ooit geblokkeerd is geraakt. Laat stromen die kolkende massa. Ik ben er voor je. Ik houd de plek heilig en veilig. Ga jij maar los, hélemaal uit je dak. In jezelf. Als een sidderende slang beweeg je, vuur spuwend en schuimbekkend, knarsetandend en stuiptrekkend. Laat je gaan, geef je over, breek open, laat het stromen. Stuiter maar, grom maar. In jezelf, in jezelf. Je bent een draak die lang is opgesloten in z’n eigen harnas. Kom er maar uit. Breek los uit je kooi, gebruik je innerlijke kracht. Laat je kracht maar ontploffen als een vulkaan die uitbarst. Breek door je tralies heen, in volle kracht, dwars door alle verwachtingen en patronen van ooit.”

Nieuw begin
Zijn ogen spuwen vuur. Hij wil vrij zijn, meedogenloos krachtig, vol levenslust! De verwachtingen en patronen overgedragen door de maatschappij en zijn voorvaderen liggen nu achter hem. Hij vindt rust in zijn verleden, opgetogenheid over zijn toekomst en tevredenheid in het nu. Een haan kraait en kondigt het ochtendgloren aan. Het is tijd voor een nieuw begin. Je bent welkom, lieve man, met alles erop en eran.

———

Credits artist: chaoss (shutterstock.com)