Het meisje en de gorilla

Een klein meisje voelt zich opgesloten onder een deksel. Alleen en met spanning in haar onderbuik. Alsof er een vulkaan op uitbarsten staat. Een niet te negeren oerkracht die van diep uit de aarde in haar opborrelt. Maar het kan niet stromen, want er zit nog een deksel op. Ze voelt zich machteloos gevangen. Wat wil ze zich graag uiten, haar bijdrage leveren, maar er is geen ruimte voor. Ze vecht en vecht, zet al haar energie in, maar de deksel zit muurvast. Verdrietig, want die deksel zal vast altijd sterker zijn dan zij is. “Moet ik dan accepteren dat ik hier voor eeuwig gevangen zit onder deze deksel?” vraagt het meisje zich weemoedig af.

Beelden van vrijheid
Ze voelt zich als een klein vlindertje in een cocon. Te zwak om eruit te breken. Ze weet dat buiten deze cocon een geweldige en kleurrijke wereld leeft, want die beelden worden in een voortdurende stroom aan haar getoond. Beelden van vrijheid, vrolijkheid, blauwe lucht en een stralende zon. Maar die beelden voelen zo nutteloos nu ze hier in deze cocon gevangen zit. De beelden worden sterker, hoe goed ze ook haar best doet om ze te negeren, ze blijven verschijnen.

Het maakt haar moedeloos, want het blijft haar tonen wat ze nu niet ervaart. “Hoe kan ik hier uit breken? De beelden zijn nu zo ongrijpbaar. Alsjeblieft, stop deze beelden, want ze zijn tóch niet mogelijk. Ik geloof niet dat ik ze ooit in werkelijkheid kan ervaren.” Ze voelt verdriet, want ze weet dat de beelden haar potentie zijn, haar creativiteit, haar vrijheid, haar sprankeling, maar op dit moment kan ze er niets mee. Ze blijven opborrelen binnenin de cocon, maar hebben de vrijheid nodig om tot volle wasdom te komen.

Gorilla
“Ik ben bang voor die grootsheid. Die is zoveel groter dan ik ben. Die hemelse wereld is vast niet voor mij bedoeld… Ik ben een veel te klein vlindertje voor die grootse wereld.” Dan opeens verschijnt er een gorilla aan haar rechter zijde. Zachtjes streelt hij haar wang. “Hoi lief kind, ik ben hier om je mijn liefde te laten voelen,” zegt Gorilla. Hij is groot en sterk en tegelijkertijd zacht en subtiel in zijn aanraking. Het meisje is bang en voelt zich klein en zwak. Gorilla blijft vastberaden aanwezig aan haar zijde.

“Liefde is pure sprankeling, altijd. Het zijn je gedachten die je het gevoel geven dat je te klein bent.”

“Waarom ben je hier bij mij, Gorilla? Wie ben ík? Je kunt beter naar iemand gaan die net zo groot is als jij bent, want die kan je vast meer teruggeven dan ik,” zegt het meisje verdrietig. “Ik hou van jou”, zegt Gorilla. “Maar wat is het dan in mij waar je zo van houdt?”, vraagt ze. Gorilla zegt niets, maar wijst met een lichtstraal uit zijn hart naar haar hart. Haar hart begint te gloeien. “Ik zíe jou,” zegt Gorilla. “Maar mijn liefde in mijn hart is toch veel kleiner dan die van jou?”, zeg het meisje. “Dat is niet mogelijk, lief kind”, zegt Gorilla zacht. “Het maakt niet uit hoe groot je bent of hoe groot de dingen zijn die je doet in je leven. Liefde is liefde. Ik zie jouw kern, jouw essentie, jouw liefde. Liefde is pure sprankeling, altijd. Het zijn je gedachten die je het gevoel geven dat je te klein bent. Ik zie jouw liefde door de beperkende laagjes van jouw gedachten heen,” zegt Gorilla.

“Haar gedachten komen tot rust als een storm die gaat liggen.”

Het meisje voelt zich warm worden en zacht. “Dus dít is onvoorwaardelijke liefde… Ik hoef niet eerst groter te zijn en belangrijke dingen te doen om deel uit te maken van die mooie en kleurrijke wereld buiten de cocon! Gorilla heeft me mijn eigen licht laten zien. Ik voel het! Het is net zo zuiver als zijn licht, want onze essenties zijn gelijk.” Haar gedachten komen tot rust als een storm die gaat liggen. “Dan kan ik dus gewoon zijn wie ik ben, in verbinding met de liefde in mijn hart. Dat is al genoeg om onderdeel te zijn van die vrije wereld, de bron van creativiteit, plezier en speelsheid! Ik hoef niet eerst ergens aan te voldoen om ‘toegelaten’ te worden tot dat leven. Ik bén het leven.” De cocon is verdwenen en het meisje dartelt en danst als een vlinder op de muziek van het leven. Vrolijk en blij, vredig en vrij.

———

Credits artist: Zdendyska33 (shutterstock.com)